Myyntityöhön valmistautuminen!

Leipätyössäni, myyntivalmentajana, olen huomannut että minulta kysytään myyntityön konkreettiseen tekemiseen liittyviä, hyvin käytännönläheisiä vinkkejä. Mielelläni niitä jaan näin blogissanikin!

 

Hyvä valmistautuminen lähtee kunnon yöunista. Yöunien merkitystä jaksamisen perustuksena ei voi kyllin korostaa. Huonot ja vähäiset yöunet ovat aina vääjäämättä tarkoittaneet huonoa työnsatoa. Eli väsyneenä puurtaminen on ainakin minun tapauksessani tarkoittanut sitä että tavanomaisten tehtävien tekemiseen on mennyt tavanomaista kauemmin (esim. tarjouksen laadinta) ja tarkistamiseen sekä korjaamiseen on mennyt sitten sitäkin kauemmin aikaa. Rutiinien hitaamman tekemisen lisäksi olen huomannut että luovuus katoaa melkein kokonaan.

 

Pidän luovuutta myyjän työssä todella tärkeänä; itse tarvitsen luovuutta esim. uusien asiakkaiden löytämisessä, kauppojen teossa sekä puhelintyöskentelyssä. Tuloksekkaan työnsadon kannalta onkin erittäin kriittistä että tuollaisia aikoja, jolloin yöunet jäävät niukaksi on mahdollisimman vähän. Miten sitten päästä eroon tuollaisesta tilanteesta? Tai ylipäätänsä välttämään moisen tilanteen syntymistä? Omakohtaisesti voin todeta että oleellisinta on keskittyä oleellisiin työtehtäviin. Listaan itselleni mitkä tehtävät lisäävät kauppojen teon mahdollisuutta, mitkä tehtävät edistävät nykyisten kaupanmahdollisuuksieni kääntymistä kaupoiksi ja mitä on tehtävä jotta löydän lisää uusia asiakkaita. Muutahan ei myyjän periaatteessa pitäisikään tehdä kuin vääntää kauppoja ja etsiä uusia kaupanmahdollisuuksia. Toki todellisuus on käytännössä huomattavasti mutkikkaampaa, mutta sen olen oppinut, että omilla työtavoillani vaikutan hurjasti siihen kuinka paljon minulla jää aikaa tuohon varsinaiseen myyntityöhön.

 

Nyt kun yöunet on ”käsitelty” niin siirrytään vuorokauden tärkeimpään hetkeen, kun mietitään myyjän työpäivään valmistautumista. Tuo hetki on tietenkin aamu. Itse suosin kohtalaisen aikaista heräämistä jotta ehdin noin tunnin verran valmistautua ennen varsinaista työhön lähtemistä. Jotta herääminen sujuu rivakasti, niin suosin selkeitä ja aina toistuvia rutiineja. Perinteisen hammaspesun ja muun lisäksi suoritan joka aamu aina pienen aamujumpan.

 

Perussiistimisen ja aamujumpan lisäksi kiinnitän erityisesti huomiota hyvään aamupalaan. Aikoinaan minäkin lähdin liikkeelle pelkän kahvin voimalla ja kiireellä. Tämä nykyinen mallini antaa hyvän ja virkeän lähdön päivän haasteisiin, ja kun olen noin 7.30- 7.45 työmaalla, niin olen jo täydessä vauhdissa kun virka-ajan kongi kumahtaa klo 8.

 

Päivän alussa teen aina listan niistä asioista joita pitää saada aikaiseksi. Tapanani on kirjoittaa ne paperille, tämä siitä syystä että olen huomannut paperille kirjoittamisen vievän asioita paremmin muistiini. Kun aamulla teen päivän suunnitelman niin saan heti hyvän kuvan siitä mitä tuleman pitää. Ja kun asiat on hyvin suunnitellussa muodossa niin tunne työn hallinnasta kasvaa ja se taas jälleen kerran nostaa itseluottamustani. Ja kun olen tehnyt ylöskirjaamani tehtävän, niin hyvä fiilis paranee, sillä silloin huomaan olevani tehokas ja saamaan tavoittelemiani asioita tehdyksi.